Onderdelen voor professionele hogedrukpompen

0
809

In de meeste woningen die voorzien zijn van een tuin of een terras is een hogedrukreiniger aanwezig. Die apparaten zijn onmisbaar bij het goed schoonhouden van het terras of de tegels van de oprit. De meeste van deze hogedrukreinigers worden enkele keren per jaar gebruikt. Het gevolg is relatief veel slijtage door uitdroging. Gelukkig hoeven de meeste hogedrukreinigers niet te worden vervangen door een nieuwe, want je kunt vervangende hogedrukonderdelen kopen. Door die in je hogedrukreiniger te monteren werkt hij weer als nieuw. Onderdelen die het vaakst kapot gaan zijn afdichtringen. Die zijn gemakkelijk te vervangen.

Oorzaken van slijtage

Ondanks dat professionele hogedrukreinigers en andere pompen die water met hoge druk kunnen verspreiden bestaan uit kwalitatief goede onderdelen, gaat er toch regelmatig iets kapot. Dat komt doordat er met water wordt gewerkt. Water heeft de eigenschap dat het roestvorming bevordert. Vooral de bewegende onderdelen kunnen daardoor vast gaan zitten. Ook kalk in het water kan voor schade zorgen, want dat kan verstoppingen veroorzaken. Afdichtingen in de hogedrukpomp gaan vooral kapot als het apparaat een lange tijd niet wordt gebruikt. De afdichtingen zijn gemaakt van rubberachtige materialen, die kunnen uitdrogen als ze niet regelmatig in contact komen met water.

Technische ondersteuning

Ondanks dat hogedrukreinigers niet bijzonder ingewikkelde apparaten zijn, kan het soms lastig zijn om de juiste onderdelen te vinden. Ook kan het een probleem zijn om het nieuwe onderdeel op de juiste manier in het apparaat te monteren. Daarbij kun je hulp krijgen van het bedrijf dat de onderdelen verkoopt. In de webshop van dat bedrijf zijn van elk professioneel merk en model hogedrukreinigers constructietekeningen te vinden. Daarop kun je zien hoe de pomp van binnen in elkaar zit. Meestal is er ook een montagehandleiding te vinden voor de onderdelen die je wilt vervangen.

Kwaliteit van de reserveonderdelen

Het is bij het vervangen van onderdelen in apparaten niet ongebruikelijk dat vervangende onderdelen van een ander merk zijn dan de hogedrukreiniger. Die onderdelen zijn voordeliger, maar het kopen van deze onderdelen kan een risico opleveren, want soms zijn die vervangende onderdelen niet van dezelfde kwaliteit als de originelen. De hogedrukreiniger zal het in eerste instantie wel goed doen, maar de slijtage zal groter zijn. Daarom is het goed om bij het vervangen van onderdelen van een hogedrukreiniger alleen vervangende producten van het originele merk te gebruiken. Die zijn misschien wat duurder, maar voldoen kwalitatief aan alle eisen.